7 oorkondes voor ‘Bijzondere Heerlenaren’

Op vrijdag 31 januari hebben we 6 Bijzondere Heerlenaren in het zonnetje gezet. Eén van de Bijzondere Heerlenaren werd op 17 januari al in het zonnetje gezet. Deze Bijzondere Heerlenaren zien we als ambassadeurs van de gemeente Heerlen door hun inzet, bijzondere prestatie of positieve activiteiten in het afgelopen jaar. De burgemeester bedankte deze bijzondere inwoners persoonlijk door ze te verrassen met een boeket bloemen, een gegraveerde balpen, het speldje ‘Bijzondere Heerlenaar’ en een oorkonde. Zij zijn een bron van inspiratie en een voorbeeld voor Heerlen in 2025. 

Wat doet een Bijzondere Heerlenaar?

Een Bijzondere Heerlenaar onderscheidt zich door een prestatie of activiteit die:

  • Bijdraagt aan de omgeving, economie of cultuur van Heerlen;
  • Betekenisvol is voor vrienden, familie, of buren;
  • Een impact heeft op een breder niveau, zoals baanbrekend onderzoek of technologische ontwikkelingen;
  • Mensen inspireert door doorzettingsvermogen, ambitie of passie.

De oorkondes gaan dit jaar naar Douwe Dijkstra, Wiel Jacobs, Jacqueline en Ruud Kutin, Maria Mertens, Kapelaan Taison Titus en André Simon.

Douwe Dijkstra

Douwe Dijkstra is een prominente inwoner van Heerlen, bekend om zijn inzet voor stedelijke ontwikkeling en culturele initiatieven. Als voorzitter van Stichting Heerlen Mijn Stad heeft hij bewezen een krachtige motor te zijn achter de ontwikkeling van Heerlen als een aantrekkelijke en leefbare stad. Hij was actief betrokken bij participatietrajecten zoals 'Samen maken we Heerlen!'. Zijn passie voor kunst blijkt uit zijn betrokkenheid bij Cultura Nova. Door zijn inzet heeft hij een positieve impact gehad op de transformatie van de stad en is daarom een Bijzondere Heerlenaar.

Wiel Jacobs

Wiel is een gepassioneerde vrijwilliger en voormalig medewerker van kasteel Hoensbroek, waar hij jarenlang met plezier en toewijding als gids werkte. Hij bereidde elke rondleiding zorgvuldig voor, afgestemd op de groep, en wist jong en oud enthousiast te maken. Zijn rondleidingen waren uniek en boeiend, vaak uitlopend door zijn persoonlijke aandacht voor bezoekers. Zelfs na zijn pensionering blijft hij betrokken bij het kasteel en staat hij klaar in geval van nood. Zijn inzet betekent veel voor zowel bezoekers als het kasteelteam en heeft bijgedragen aan een onvergetelijke beleving van het kasteelverhaal.

Jacqueline en Ruud Kutin 

Ruud en Jacqueline zijn sinds 2015 de drijvende krachten achter de Buurtorganisatie Rennemig. Ze organiseren tal van activiteiten zoals een jaarlijks drukbezochte Halloween-tocht, buurtschouwen, opruimacties en buurtbarbecues. Jacqueline zet zich daarnaast wekelijks in voor het buurtontbijt en high tea bij Buurtpunt Mijn Spoor. Ze zijn een vraagbaak voor buurtbewoners en leveren altijd een helpende hand bij schoolactiviteiten zoals kerstfairs en Koningsspelen. Hun inzet voor veiligheid en sociale verbinding maakt hen waardevolle ambassadeurs voor de buurt en onmisbaar voor de gemeenschap.

Maria Mertens

Maria Mertens is al ruim 60 jaar een toegewijde vrijwilliger in Heerlerbaan, 
ondanks haar lichamelijke beperkingen. Ze zet zich in voor de Zonnebloem, St. Josephparochie, de vrouwenvereniging LKV en de Koninklijke Harmonie Heerlen. Maria organiseert en verzorgt buffetten, bezoekt mensen met beperkingen en heet nieuwe bewoners welkom. Haar rondleidingen en culinaire bijdragen maken elk evenement bijzonder. Ze staat altijd klaar met een glimlach en wordt gezien als het cement van de gemeenschap. Haar jarenlange inzet en positieve energie maken haar een onmisbare kracht voor de buurt en diverse verenigingen.

Kapelaan Taison Titus

Kapelaan Taison Titus is een drijvende kracht in Welten. Hij gaat verder dan zijn kerkelijke rol en organiseert tal van activiteiten om mensen samen te brengen, zoals kinderkookactiviteiten, Halloween-tochten, en St. Maartensoptochten. Hij biedt een luisterend oor, nodigt bewoners uit voor koffie en ondersteunt 
ouderen bij boodschappen. Ook is hij actief betrokken bij de basisschool en het verenigingsleven. Zijn inzet versterkt de sociale samenhang en creëert een 
gemeenschap waarin iedereen zich welkom voelt. Zijn positieve energie doorbreekt het individualisme en zorgt voor verbinding in Welten.

André Simon 

André Simon heeft zich decennialang ingezet voor de Nederlands-Indische gemeenschap in Zuid-Limburg door sociaal-maatschappelijke hulpverlening, educatie en herdenkingen. Als oprichter en voorzitter van Stichting Waringin speelde hij een cruciale rol bij de totstandkoming van het Indiëmonument in Heerlen en de jaarlijkse Indiëherdenking. Op 17 januari dit jaar ontving hij daarvoor al eerder de oorkonde van Bijzondere Heerlenaar. Hij bracht als gastdocent en auteur de geschiedenis van de Nederlands-Indische gemeenschap onder de aandacht van nieuwe generaties. Zijn inzet wordt breed gewaardeerd, zowel door zijn maatschappelijk werk als door zijn historische lezingen en zijn betrokkenheid in de Indorock-muziekwereld.