Bovengrondse Vakschool bereikt mijlpaal: 500e deelnemer stroomt uit naar vaste baan
Robert Obaseki, een 49 jarige man van Nigeriaanse afkomst die vloeiend Nederlands spreekt, heeft bij WerkvoorHeerlen (WvH) een indrukwekkend traject doorlopen richting een dienstverband bij Alpheios, een dochteronderneming van Vebego. Hij is de 500e deelnemer die succesvol via een ontwikkeltraject van de Bovengrondse Vakschool uitstroomt naar een vast dienstverband.
Robert startte zijn traject in de groenvoorziening. Na een intensief ontwikkeltraject van 23 maanden werd hij gedetacheerd bij Alpheios. Zijn detacheringsperiode was een succes en resulteerde in een dienstverband in december 2024. Robert werkt momenteel voltijds als magazijnmedewerker, waarbij hij niet alleen verantwoordelijk is voor de bouw van poetskarren, maar ook voor het terreinonderhoud en allerlei andere werkzaamheden. Robert: “Het was heel leuk om met mijn Green-team in de wijk Heerlerbaan te werken en om samen te zorgen dat de wijk er goed onderhouden uitzag. Ik heb echt genoten van mijn tijd met deze geweldige jongens van de groep. Mijn ervaring als medewerker bij WerkvoorHeerlen en de Bovengrondse Vakschool is zeer positief en ik waardeer de manier waarop ze mij geholpen hebben bij het vinden van een nieuwe baan. Als “nieuwe-Nederlander” zonder al te veel ervaring is het niet makkelijk om ergens ertussen te komen wat werk betreft, dus ik ben heel dankbaar dat ze mij deze hulp geboden hebben. Ik werk nu met veel plezier op mijn nieuwe werkplek bij Alpheios. De sfeer daar is prima en ik doe er veel nieuwe ervaring op.”
Zijn ontwikkelcoach bij WerkvoorHeerlen, Dave Reinders, benadrukt dat Robert altijd openstond voor mogelijkheden en de overstap naar een vaste werkplek niet schuwde. “Robert heeft zijn kansen gepakt en is een mooi voorbeeld van hoe talent kan bloeien wanneer men de juiste begeleiding krijgt,” aldus Reinders.
Gabriëlla Roffelsen, waarnemend directeur van de Bovengrondse Vakschool, is trots op het behaalde resultaat. “Wij hopen dat zijn verhaal anderen die een nieuwe werkplek willen vinden via onze trajecten inspireert om de stap te zetten en zich aan te melden. Wij staan altijd open voor een gesprek om de mogelijkheden te bespreken,” aldus Roffelsen.
Ook wethouder Martin de Beer is trots op Robert en de 499 andere kandidaten die inmiddels via de Bovengrondse Vakschool een baan hebben gevonden. “Er zijn veel mensen die geen passende baan kunnen vinden of die in hun baan niet op de juiste plek zitten. Aan de andere kant kunnen bedrijven in bepaalde sectoren geen personeel vinden. De Bovengrondse Vakschool slaat een brug tussen werkgevers en kandidaten. Ik hoop dat we op deze manier nog veel meer mensen kansen op de arbeidsmarkt kunnen bieden.”
Over de Bovengrondse Vakschool
De Bovengrondse Vakschool biedt een toegankelijke leeromgeving voor iedereen in Heerlen die werk zoekt en een vak wil leren. Deelnemers kunnen er kiezen uit drie verschillende ontwikkelsferen: Zorgwerk, Dienstwerk of Vakwerk. Elke sfeer biedt werkervaring en training die is afgestemd op specifieke behoeften van de regionale arbeidsmarkt. De combinatie van werkervaring, begeleiding en praktische scholing zorgt ervoor dat deelnemers de juiste vaardigheden ontwikkelen, sneller aan de slag kunnen en beter voorbereid zijn op een stabiele werktoekomst.
Zo biedt de BVS, in 2021 geïnitieerd door de gemeente Heerlen en Werk voor Heerlen, een oplossing voor de kloof tussen de eisen van werkgevers en de competenties van werkzoekenden. Sinds haar oprichting zijn al 500 mensen duurzaam opgeleid en in een nieuwe baan geplaatst.
Meer informatie vindt u op de website van de Bovengrondse Vakschool.