Heerlen presenteert ontwerp-omgevingsvisie: ‘Een oude stad met een jong hart’

Vandaag heeft het college van Heerlen haar ontwerp-omgevingsvisie vastgesteld: een overkoepelende visie voor een leefbare, sociale en duurzame Heerlense leefomgeving in 2050. De ontwerp-omgevingsvisie is tot stand gekomen door samenwerking van vele honderden inwoners en partners, een bestuurlijke visieschets van het college, een raadssessie, en regionale samenwerking. De ontwerp-omgevingsvisie ligt vanaf januari 2025 ter inzage. 

Richting 2050: Jaren van herstel

Als de mijnsluitingen onze stad 50 jaar geleden een diepe sociaal-ruimtelijke wond toe dienden, dan zet de omgevingsvisie de koers uit voor de komende 25 jaar als periode van definitief herstel. Zichtbaar, voelbaar herstel. 

Met groenstructuren die het prachtige landschap dat Heerlen omringt de stad in dragen, zodat de weergaloze Brunssummerheide binnen handbereik voelt zodra je het Maankwartier uitloopt. Met gemengde en verduurzaamde buurten in balans, waarin iedereen, van starter tot senior, een thuis kan vinden. Met veilige, natuurinclusieve wijken, omzoomd door biodivers groen en verbonden door fiets- en wandelroutes, die tezamen een coherent stedelijk mozaïek vormen. Met een mijnsteenberg en heuvels die boven de toegankelijke beekdalen uittorenen en uitzicht bieden op verduurzaamde mijnkoloniën, de tot natuur- en recreatiegebied herontwikkelde Sibelcogroeves als groenblauwe poort van Heerlen-Noord, en op een spoorlijn die Eindhoven en Aken eindelijk met een intercity verbindt. Met een uniek cultureel profiel, waarin Romeinse resten en murals moeiteloos samengaan. Met een dynamische, circulaire economie ingebed in Parkstedelijke en (Eu)regionale samenhang, waarin niet alleen het bruisende onderwijscluster in het stadscentrum en de florerende bedrijventerreinen aan de stadsranden, maar ook MKB’ers een sleutelrol vervullen. En met een stevig, stimulerend sociaal vangnet dat álle Heerlenaren in staat stelt op een wezenlijke manier deel uit te maken van het verhaal van onze stad.

Pionier in balans en bloei

De weg naar realisatie van deze visie van balans en bloei de komende jaren is niet eenvoudig en er komen zeker tegenslagen. Maar obstakels en tegenslagen kunnen we met veerkracht overwinnen. Dat laat de geschiedenis van Heerlen óók zien. Die veerkracht put Heerlen uit goede samenwerking met partners, haar pioniersgeest, .“Want Heerlen,” zo concluderen wethouder Omgevingsvisie Casper Gelderblom en architecte & stedenbouwkundige Francine Houben in hun voorwoord van ‘Pionier in balans en bloei’, “is allang niet meer die stad zonder plan. Heerlen is een stad met een wil. Die wil is de kern van de overkoepelende visie die voor u ligt, Deze wijst de weg de komende 25 jaar.” 

Participatie als sleutel tot succes

Het participatietraject speelde een grote rol bij het maken van de omgevingsvisie. Meer dan 2.600 inwoners, ondernemers en partners dachten mee tijdens wijkbezoeken, stadsdeelbijeenkomsten, interviews en enquêtes. Deze input leidde tot zes kernthema’s die de route naar 2050 vormgeven. Van dromen over de stad tot concrete ideeën voor verbeteringen: de stem van Heerlenaren is verwerkt in een integrale en toekomstgerichte visie.

Proces naar besluitvorming

De ontwerp-omgevingsvisie leggen we in januari 2025 voor zes weken ter inzage. Inwoners en andere belanghebbenden krijgen in deze periode de gelegenheid om zienswijzen in te dienen. Deze reacties beoordelen en verwerken we. Dan leggen we het definitieve voorstel voor aan de gemeenteraad. We verwachten dat de gemeenteraad de visie in de eerste helft van 2025 zal vaststellen.

Vervolgstappen

Na vaststelling vertalen we de visie naar plannen en programma’s, zoals het omgevingsplan en beleidskaders. Hiermee werken we aan de uitvoering van de ambitie om Heerlen te ontwikkelen tot een duurzame, sociale en economisch vitale stad.