Kabels en leidingen aanleggen

U mag kabels en leidingen in de grond aanleggen met toestemming van de gemeente. 

Aanpak

Als de kabels in de grond liggen bestraat de aannemer namens de gemeente de werkplek weer netjes. Dit mag hij zelf doen als de werkplek kleiner dan 5 m2 is. Meestal gaat het dan om kleine reparaties. In de winkelcentra van Heerlen stad, Hoensbroek en Heerlerheide zorgt de gemeente altijd zelf voor herbestrating.

U vraagt de toestemming digitaal aan via het  MOOR platform.

Kosten

Tarief 2024:

€ 345,00 voor een aanvraag instemmingsbesluit telecommunicatiewet

Als het Kvk-nummer ontbreekt in het aanvraagformulier van een organisatie of onderneming brengen we de kosten bij de aanvrager persoonlijk in rekening.

Omschrijving

Alleen met toestemming van de gemeente mag u kabels en leidingen in de grond aanleggen. Toestemming is niet nodig als het om eigen grond gaat en u dit zonder machine doet.

Gebruikt u een machine voor het graven? Dan moet u ook een graafmelding doen. Dit doet u bij het Kabels en Leidingen Informatiecentrum (KLIC) van het Kadaster. Bij het Kadaster is alle informatie over de ligging van kabels en leidingen centraal opgeslagen.

Gaat het om leidingen voor gevaarlijke stoffen? Dan doet u ook een melding via het Omgevingsloket.

Als we het hebben over kabels en leidingen, bedoelen we:

  • Elektriciteits- en gasleidingen van Enexis netwerk
  • Waterleidingen van WML
  • Kabels voor telecommunicatie van de telecombedrijven

Instemmingsbesluit

Het telecombedrijf vraagt een instemmingsbesluit aan bij de gemeente. In de meeste gevallen geeft de gemeente toestemming. Dit besluit is 6 maanden geldig voor een bepaald gebied. Binnen die 6 maanden moeten de kabels gelegd zijn.

  • Geef de start van de werkzaamheden één week van te voren door aan de gemeente.
  • De omwonenden ontvangen bericht van de aannemer over de aard en de duur van de werkzaamheden.
  • Dit geldt níet als er sprake is van een storing. De storing moet uiteraard snel opgelost zijn.

Wanneer géén toestemming

Er zijn plekken binnen de gemeente, waar de grond zo goed als vol is. Dit komt vooral door de overvloed aan telecommunicatievoorzieningen. Daarnaast kunnen andere kabel- en leidingbeheerders bij storingen met de grootste moeite reparaties uitvoeren. Geregeld kan dat niet zonder schade aan te richten.
In zo'n geval vraagt de gemeente de aanbieders over en weer van elkaars voorzieningen gebruik te maken. 

Voorwaarden

  • U doet de KLIC-melding op zijn vroegst 20 werkdagen en op zijn laatst 3 werkdagen voor de graafwerkzaamheden.
  • Alleen bij leidingen met gevaarlijke inhoud, zoals gas: de kabel- en leidinginformatie die u van het Kadaster krijgt, is tijdens het graven digitaal aanwezig op de graaflocatie.

Termijn

De gemeente beslist binnen 8 weken na ontvangst van uw aanvraag. Deze termijn mag de gemeente eenmaal met 6 weken verlengen.

Bezwaar en beroep

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.