Maaien van bermen en graslanden
De gemeente maait in de zomer bloeiende bermen en graslanden voor nog meer kleur en leven. We maaien om de begroeiing op de plaatsen niet te veel te laten verwilderen, zeker exotische woekerplaten zoals de Japanse duizendknoop. Door op de juiste momenten op verschillende manieren te maaien, ontstaan gebieden met veel verschillende bloemen en planten. Die geven de stad kleur, maar trekken ook vlinders en bijen aan. En al die insecten zijn weer goed voor vogels en vleermuizen.
Maaimomenten
We maaien op twee momenten in het jaar. De eerste maaibeurt valt tussen 21 juni en 30 juli. Dan hebben de planten voor het eerst zaad aangemaakt en hebben ze de meeste groei achter de rug. De tweede maaibeurt is in het najaar tussen 1 september en 5 oktober.
Diversiteit
Om meer bloeiende kruiden te krijgen moeten we dus maaien, maar daardoor verdwijnt ook leefgebied en voedsel voor verschillende diersoorten. Daarom blijft bij elke maaibeurt een deel van de begroeiing staan. Elk jaar is dat een ander deel en zo ontstaan plekken kruiden van verschillende ‘leeftijden’. Dat is goed voor de diversiteit. Zo zo komen er steeds nieuwe bloemen, planten en kruiden bij en biedt elk seizoen een gezonde leefomgeving met voedsel voor vogels, vlinders en insecten.
Steeds meer ruimte voor natuur
Heerlen heeft ook nog veel grasveldjes die vaker worden gemaaid dan twee keer per jaar. Dat is bijvoorbeeld nodig omdat kinderen er spelen of omdat het nodig is voor de verkeersveiligheid. Hier blijven we gewoon vaker maaien. Maar als het past binnen de functie dan vormen we intensief gemaaide grasveldjes steeds vaker om tot plekken met veel verschillende bloemen, planten en kruiden. De natuur krijgt zo steeds meer ruimte in onze stad en Heerlen wordt een stad vol kleur en leven.
Melding exotische woekerplanten
De Japanse duizendknoop en de reuzenberenklauw zijn exotische woekerplanten. Door de snelle groei zorgen de planten voor veel overlast. De gemeente probeert de exotische planten zoveel mogelijk te bestrijden. Meldingen van locaties van deze planten kan ons daarbij helpen.
Japanse duizendknoop
De Japanse duizendknoop verdringt bestaande planten, kan door scheuren van funderingen groeien en door asfalt breken. De plant is moeilijk te bestrijden door de lange en diepgelegen wortels. Ieder stukje duizendknoop kan weer uitgroeien tot een volwaardige plant.
De reuzenberenklauw
De reuzenberenklauw is giftig en kan bij aanraking brandwonden veroorzaken. De gemeente bestrijdt de plant daarom op plekken waar mensen in aanraking kunnen komen met de plant, bijvoorbeeld langs paden en bij speelplekken. De bestrijding van de plant loopt over meerdere jaren.
Beide planten zijn moeilijk zelf te bedwingen. Wilt u de reuzenberenklauw zelf bestrijden, gebruik dan beschermende kleding. Bescherm ook uw ogen.
Meer informatie vindt u op de website van Kennisnetwerk invasieve exoten en de website van Stichting Probos.
Bekijk welke locaties al bekend zijn bij de gemeente:
Schaapskuddes houden het gras kort
In plaats van grasmaaiers zet de gemeente Heerlen schapen in om het gras kort te houden in bermen en groengebieden in de stad. Natuurvriendelijk en stil. U kunt ze vanaf april tegenkomen op veel plekken in de stad, bijvoorbeeld in het Heidserpark, Zeswegen of het Aambos.
Wist u dat in groengebieden die kort gehouden worden door schapen meer bloemen bloeien? Dat komt doordat schapen selectief grazen. Daardoor krijgen zaadjes meer kans om te ontkiemen.
De kuddes met hun herder en de schaapshond geven landelijke charme aan onze stad en ze maken ook minder lawaai dan een maaimachine. De schapen zijn allemaal gezond en ingeënt tegen Q-koorts. We raden voor alle zekerheid mensen met een verminderde weerstand aan om de schapen niet aan te raken.