Mijnbouw en mijnschade

De mijnen in Limburg hebben effect op onze bodem en veroorzaken daardoor zelfs schade aan huizen. De mijnen waren soms honderden meters diep. Werken op die diepte was alleen mogelijk als het waterpeil met pompen kunstmatig laag werd gehouden. Bij de sluiting van de mijnen zijn deze pompen uitgezet, zodat het waterpeil weer z’n oorspronkelijke niveau kan bereiken. Dat proces is nog steeds bezig.

De stijging van het waterpeil door het mijnwater heeft twee effecten: 

  • De bodem wordt door het stijgende waterpeil langzaam wat omhooggeduwd. 
  • Mijnwater kan misschien op termijn opstijgen naar bovenliggende lagen en de kwaliteit van het diepere grondwater beïnvloeden.

Dit proces wordt goed gevolgd via extra peilbuizen en meetpunten. Uit onderzoeken blijkt dat het nog vijftien tot veertig jaar duurt voordat de waterhuishouding z’n definitieve nieuwe evenwicht heeft bereikt. Kijk voor meer informatie over de onderzoeken en maatregelen op: 

Mijnschade

Bovenstaande gevolgen werken ook door bovengronds, zoals huizen met mijnschade. Meer informatie hierover vindt u op:

Schaderegeling

Voor de schadegevallen waar de veiligheid van wonen acuut of op korte termijn in het geding is,  worden uit het calamiteitenfonds voor bouwtechnische voorzieningen bijdragen verstrekt.
Kijk voor meer informatie op de website van de Stichting Calamiteitenfonds Mijnwaterschade Limburg

Nieuwe schaderegeling

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) is een nieuwe schaderegeling aan het opstellen. Deze nieuwe schaderegeling is voor schade aan woongebouwen veroorzaakt door voormalige steenkoolwinning. Hierbij gaat het dus niet alleen over schades waarbij veiligheid van wonen acuut of op korte termijn in het geding is. Deze nieuwe schaderegeling is nog niet in werking. Ook is nog geen ingangsdatum vastgesteld.