Oplaadpunt voor elektrische auto aanvragen

Het aantal elektrische auto’s in Nederland stijgt hard. In de toekomst rijden in Heerlen waarschijnlijk meer auto’s op elektriciteit dan op benzine. Het elektrisch rijden wordt steeds populairder. We ontwikkelen daarom een toekomstbestendig openbaar laadnetwerk dat meegroeit met de vraag naar laadpalen. Inwoners kunnen een voorstel doen voor een locatie voor een laadpaal bij Vattenfall.

Aanpak

Neem contact op met Vattenfall als u een openbaar oplaadpunt wilt voorstellen.

Kosten

Kijkt u voor het Stroomtarief per kWh bij Vattenfall. 

Omschrijving

Locaties voor toekomstige laadpalen

Tot 2030 komen er steeds meer openbare laadpalen in onze gemeente. Dat doen we samen met Vattenfall InCharge. Elke laadpaal heeft 2 laadpunten. Deze nieuwe palen komen niet zomaar overal te staan. We hebben hiervoor ruim 450 mogelijke locaties aangewezen door te kijken naar (technische) eisen en uitgangspunten. Op welke plek ook écht een laadpaal komt tot 2030, en wanneer, dat weten we nu nog niet. We plaatsen nieuwe laadpalen altijd als informatie en verwachtingen ons vertellen hoe vaak de bestaande laadpunten gebruikt gaan worden. Als we zien dat een laadpunt veel wordt gebruikt, komt er binnen korte tijd een nieuwe laadpaal bij. Zo zorgen we voor een toekomstbestendig netwerk dat meegroeit met de vraag naar laadpalen.

U kunt geen openbare laadpaal aanvragen bij Vattenfall. Het is wel mogelijk om een voorstel te doen voor een nieuwe locatie

Parkeren bij een laadpunt

De parkeerplaatsen bij openbare laadpalen zijn voor het opladen van elektrische auto’s. U mag uw elektrische auto hier parkeren als de auto is aangesloten en het laadpunt is geactiveerd. Bij een laadpunt in een gebied met betaald parkeren moet u parkeergeld betalen of een parkeervergunning hebben. Als u geparkeerd staat bij een openbaar laadpunt en niet oplaadt, kunt u een boete krijgen.

Eigen oplaadpunt

Een eigen laadpunt mag u alleen op en boven uw eigen terrein plaatsen. U kunt gebruikmaken van uw eigen laadpunt als u ook op eigen terrein (oprit of garage) parkeert. U mag geen (oplaad)kabel over de stoep of weg leggen. U mag ook geen kabelgoot, -mat, -arm of iets anders gebruiken. De gemeente is verantwoordelijk voor een veilige en toegankelijke openbare ruimte. 

Voorwaarden

Voorwaarden om een openbaar oplaadpunt voor te stellen bij Vattenfall:

  • U woont of werkt in een van aangesloten gemeenten in de provincie Limburg. 
  • U heeft geen eigen oprit/parkeerplaats.
  • U rijdt een volledig elektrische of een plug-in hybride auto.
  • U heeft een elektrische auto met een minimaal rijbereik van 45 kilometer.

Termijn

Van online een voorstel doen tot het installeren van uw laadpaal: Dit duurt 6 maanden tot een jaar.

Bezwaar en beroep

Voor het plaatsen van een laadpaal is een verkeersbesluit nodig. Tegen zo'n besluit kunt u bezwaar maken.