Prestatieafspraken 2025: samen werken aan een toekomstbestendig Heerlen
Gemeente Heerlen, woningcorporaties en huurdersorganisaties hebben gezamenlijk de jaarlijkse prestatieafspraken voor 2025 vastgesteld. Samen zetten zij zich in voor het realiseren van voldoende passende, betaalbare en duurzame woningen in een leefbare omgeving. Deze afspraken sluiten naadloos aan op de meerjarige en regionale prestatieafspraken en dragen bij aan de ambities van Heerlen op het gebied van wonen, duurzaamheid en zorg.
Wethouder Wonen, Casper Gelderblom, benadrukt de kracht van deze samenwerking: "De prestatieafspraken voor 2025 vormen een belangrijke stap in het waarmaken van de woonambities van Heerlen. Dit kunnen we niet alleen en moeten we samen met elkaar doen. Door deze gezamenlijke inspanningen blijven we werken aan een stad waar iedereen zich thuis voelt, nu en in de toekomst. Samen bouwen we aan een stad waar iedereen een betaalbaar, veilig en duurzaam thuis kan vinden, met oog voor de zorg- en leefbehoeften van al onze inwoners."
Vastgoed en beschikbaarheid
Samen met woningcorporaties zorgen we voor voldoende woningen die aansluiten bij de behoeften van verschillende doelgroepen. Naast sociale huurwoningen wordt sterk ingezet op het realiseren van middenhuurwoningen. Dit gebeurt via sloop, nieuwbouw, renovatie en onderhoud. Deze woningen worden duurzaam, veilig en technisch van hoge kwaliteit gebouwd of aangepast.
Betaalbaarheid
Het behoud van betaalbare woningen blijft een prioriteit. We voorkomen onnodige woonlastenstijgingen en bieden huurders ondersteuning bij betalingsproblemen, onder andere door maatwerkoplossingen en intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen. Daarnaast zetten we in op maatregelen tegen (energie)armoede, zoals het isoleren van woningen zonder huurverhoging.
Duurzaamheid
In 2025 zetten we verdere stappen om sociale huurwoningen energiezuiniger te maken. Alle woningen met een energielabel E, F of G worden versneld aangepakt, met als doel dat deze in 2028 volledig uit Heerlen verdwijnen. Bij nieuwbouw wordt standaard gekozen voor gasloze oplossingen zoals All-electric of Nul-op-de-Meter. Daarnaast stimuleren we het gebruik van zonnepanelen en aansluiting op warmtenetten. Bewoners worden actief betrokken en geïnformeerd over duurzaam wonen en energiegebruik.
Wonen en zorg
De groeiende behoefte aan wonen met zorg vraagt om oplossingen die aansluiten bij diverse doelgroepen. We werken aan woningen en woonomgevingen die geschikt zijn voor ouderen, mensen met een zorgbehoefte en kwetsbare inwoners. Daarbij houden we rekening met de draagkracht van wijken en stimuleren we kansengelijkheid.
Veiligheid en leefbaarheid
Leefbare en veilige wijken blijven een belangrijk speerpunt. Investeringen in openbare voorzieningen, buurtinitiatieven en sociale ondersteuning zorgen voor zelfredzaamheid en meer sociale samenhang. Kwetsbare buurten krijgen extra aandacht via gebiedsgerichte aanpakken en samenwerking met zorg- en veiligheidsinstanties.