Heerlen toegankelijk
Heerlen toegankelijk voor iedereen
Inclusie – het tegenovergestelde van exclusie
De term inclusie betekent letterlijk ‘insluiten’, dus het tegenovergestelde van ‘uitsluiten’. Op de eerste plaats denk je dan aan mensen met een beperking, bijvoorbeeld in een rolstoel. Maar er zijn nog veel meer doelgroepen die we niet mogen vergeten. Zij vragen soms om aanpassingen van onze dienstverlening, de manier waarop we informatie geven of hoe we gebouwen en openbare ruimte inrichten. Bijvoorbeeld ouderen, kinderen en jongeren, dak- en thuislozen. Maar ook mensen die niet of nauwelijks kunnen lezen, niet goed kunnen omgaan met stressvolle situaties of nieuwe technologieën.
Wat is inclusie?
Inclusie houdt in dat iedereen in de samenleving tot zijn recht komt. Iedereen mag zichzelf zijn, iedereen is even belangrijk en iedereen kan meedoen. Elke inwoner van Heerlen moet zich geaccepteerd voelen. Thuis, op school, op het werk, op straat, in de sport - waar dan ook. Leven met een beperking mag geen beperking zijn om te leven zoals je wilt.
Werk aan de winkel
Inclusief beleid is een continu proces dat we steeds blijven verbeteren. De gemeente Heerlen geeft graag het goede voorbeeld. Daarbij hebben we de hulp nodig van iedereen die woont of werkt in Heerlen.
Heeft u een idee of een suggestie? Laat u het ons weten? Mail naar: iedereenvoorelkaar@heerlen.nl.
Leven met een beperking in Heerlen
Zo gemakkelijk is het...
Concrete acties
Wat doen we dan als gemeente? We brengen vraag en aanbod van geschikte woningen en woonvormen voor mensen met een beperking in kaart. Toetsen de openbare ruimte in de stadsdelen. Medewerkers van de gemeente gaan samen met ervaringsdeskundigen op pad. We brengen de situaties in kaart en bedenken oplossingen om ‘drempels’ in de openbare ruimte te verminderen. Maar ook om bijvoorbeeld rolstoelvriendelijke wandelroutes of toegankelijke culturele activiteiten mogelijk te maken.
Enkele voorbeelden: