Wonen, huren en verhuren in Heerlen

In Heerlen vinden we genoeg betaalbare en goede huurwoningen belangrijk. Daarom zijn er in onze gemeente strenge regels voor verhuurders. Huurt u een woning en is er sprake van slecht verhuurderschap? Dan kunt u dit melden. 

Meldpunt slecht verhuurderschap

Bent u het niet eens met uw verhuurder omdat er bijvoorbeeld sprake is van een te hoge huur, achterstallig onderhoud, discriminatie of een te hoge borg? Dan kunt u hiervan een melding doen bij het gemeentelijk meldpunt.

Opkoopbescherming Heerlen 

U mag uw woning met een WOZ-waarde van minder dan € 300.000,- in een groot deel van Heerlen niet verhuren binnen de eerste 4 jaar nadat u hem koopt.

Wilt u uw woning toch verhuren? Dan gelden daar voorwaarden voor en heb je een zogenaamde “verhuurvergunning opkoopbescherming” nodig. Dat kan bijvoorbeeld als u de woning aan uw kind of ouders wilt verhuren, of gaat verhuren voor een kortere periode. Als u verhuurt zonder deze vergunning kunt u een stevige boete krijgen.

Deze vergunning is nodig in de volgende gebieden: Maria Gewanden en Terschuren, Mariarade, Hoensbroek-De Dem, Vrieheide-De Stack, Heerlerheide-Passart, Heksenberg, Rennemig-Beersdal, Zeswegen-Nieuw Husken, Schandelen-Grasbroek, Meezenbroek, Schaesbergerveld, Eikenderveld, Woonboulevard-Ten Esschen, Bekkerveld, Caumerveld-Douve Weien, Molenberg en Heerlerbaan-Centrum.

Verbod op kamerverhuur en woningsplitsing

U mag als eigenaar van een woning, in de gehele gemeente geen kamers verhuren aan meerdere huishoudens of uw woning in twee woningen splitsen. Dat is het verbod op kamerverhuur en het verbod op woningsplitsing.

Wilt u dat toch doen? Dan heeft u een vergunning nodig. Die kunt u krijgen als u bijvoorbeeld voldoet aan minimale woonkwaliteitseisen. In het geval van kamerverhuur moet u ook voldoen aan de beleidsregels voor kamerverhuur en mag uw pand niet binnen een straal van 50 meter van een ander kamerverhuurpand liggen. Gaat u verhuren aan aandachtsgroepen, zoals mensen uitgestroomd uit een klinische GGZ-instelling of jeugdhulp met verblijf en pleegzorg; ex-gevangenen; (dreigend) daklozen; of arbeidsmigranten? Dan moet u ook voldoen aan de beleidsregel Huisvesting Aandachtsgroepen Heerlen 2024.

Verhuren aan arbeidsmigranten

Wil je een woning verhuren aan arbeidsmigranten? Dan heeft u daar een verhuurvergunning voor nodig. Dat geldt voor de gehele gemeente.

Wilt u een woning verhuren in de wijken Uterweg of Vrieheide? Ook daarvoor is een verhuurvergunning nodig, ook als u aan iemand anders verhuurt dan een arbeidsmigrant. Een Bibob-toets kan uitgevoerd worden door de gemeente.

Huisvestingsvergunning

Verhuurt u in totaal 3 of meer woningen waar u eigenaar van bent? En verhuurt u een woning met een kale huurprijs van minder dan € 697,07? Dan moet uw huurder een “huisvestingsvergunning” aanvragen. De vergunning wordt verleend als de huurder een economische of maatschappelijke binding heeft met onze gemeente. Onderwijzers, verpleegkundigen en politieagenten hebben voorrang met deze vergunning.